UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоВикривлення хребта - сколіоз

Сколіоз

Синоніми захворювання: бокове викривлення хребта, кіфосколіоз, деформація хребта, горб, горбатість.

 

Вступ

Сколіоз - це викривлення хребта. Якщо ваша дитина страждає на сколіоз, то при огляді хребта можна виявити один або більше вигинів, що не відповідають нормі.

Сколіоз - це спадкове захворювання, але лікарі часто не знають причину його виникнення. Важкою формою сколіозу частіше страждають дівчатка, ніж хлопчики. У дорослих прояв сколіозу, який з'явився ще в дитинстві, але не був діагностований або не піддавався лікуванню, може погіршуватися з часом. В інших випадках сколіоз може виникнути у дорослих внаслідок дегенеративного захворювання суглобів хребта.

На щастя, часто при сколіозі стан не погіршується, і все, що необхідно для дитини - це періодичні медогляди. Дітям, які мають сильне викривлення, що прогресивно збільшується, може знадобитися носіння корсета, операція або і те, й інше.

 

Симптоми

Хребет - це витончена структура, що збоку нагадує витягнуту букву «S». Верхня частина спини нахилена назовні, а нижня частина спини злегка вигнута всередину. Хоча якщо дивитися ззаду, хребет буде виглядати прямою лінією від основи шиї до куприка. Сколіоз - це бічне викривлення хребта.

До зовнішніх ознак і симптомів сколіозу відносяться:

  • Нерівне розташування плечей;
  • Випирання кута однієї лопатки;
  • Асиметрія талії;
  • Асиметрія шкірних складок тулуба;
  • Перекіс тазу;
  • Нахил в один бік.

Якщо кривизна сколіозу посилюється, хребет теж починає скручуватися або згинатися, на додаток до бічного викривлення. Це призводить до того, що ребра на одній стороні тіла випирають назовні, утворюючи реберний горб. На іншому боці ж формується глибока западина, що разом деформує тулуб. Важкий ступінь сколіозу може викликати біль у спині і утруднене дихання.

 

Причини

Лікарі не знають, що обумовлює найпоширеніший вид сколіозу. Якщо причина не виявлена, сколіоз називається ідіопатичним.

Іноді сколіоз може бути обумовлений основним захворюванням, що вражає нервово-м'язову систему, різницею довжини ніг або вродженим дефектом. Сколіоз також може виникнути під час розвитку плоду. Вроджений сколіоз - це вид вродженого дефекту, що впливає на розвиток хребців, він може розвиватися одночасно з іншими вродженими захворюваннями, такими як патологія нирок.

Сколіоз - це спадкове захворювання, однак у спадковості відіграють роль генетичні (спадкові) фактори, які ще не виявлені. Лікарі також вважають, що патологія спинного мозку та мозкового стовбура грає свою роль при деяких випадках сколіозу. Неправильна постава, дієта, вправи або носіння сумок, портфелів і рюкзаків не є причинами сколіозу.

 

Фактори ризику

Причина багатьох випадків сколіозу не вияснена (ідіопатичний). Найчастіше сколіоз вперше помічають у підлітковому періоді, в період швидкого росту. Зростання тіла часто є причиною посилення існуючого викривлення.

Крім швидкого росту, фактори ризику, які ймовірно викликають посилення викривлення, включають:

  • Стать. Викривлення у дівчаток частіше є більш значними, ніж у хлопчиків.
  • Вік. Чим молодша дитина при появі сколіозу, тим вища вірогідність подальшого посилення викривлення.
  • Градус викривлення. Чим більший розмір викривлення, тим вища вірогідність подальшого посилення викривлення.
  • Розташування. Викривлення в середньо-нижній частині хребта менше буде прогресувати, ніж викривлення у верхній частині.
  • Захворювання хребта при народженні. Діти, народжені зі сколіозом (вроджений сколіоз), мають більший ризик посилення викривлення. Вроджений сколіоз вважається вродженим дефектом, що впливає на розмір і форму кісток хребта.

 

Коли слід звертатися до лікаря

Розвиток сколіозу зазвичай проявляється поступово і майже завжди проходить безболісно. Викривлення може розвиватися таким чином, що ні батьки, ні дитина не помічають його. Важливо якомога раніше виявити викривлення, щоб почати лікування, яке може запобігти посиленню деформації хребта.

На жаль, сколіоз зазвичай проявляється в період, коли діти починають соромитися свого тіла (10-15 років), тому іноді батьки та інші особи можуть не побачити цю проблему. Подбайте, щоб ваша дитина пройшла медогляд, якщо ви помітили будь-які ознаки сколіозу.

Хоча і рідко, сколіоз може призвести до серйозних проблем, пов'язаних зі здоров'ям, наприклад, сильний біль у спині, утруднене дихання, фізичні дефекти і навіть травма легень і серця. Якщо у вашій родині є історія такого захворювання, дитину повинен оглянути лікар.

 

Обстеження і постановка діагнозу

Дитячий лікар може перевірити наявність сколіозу під час планових медоглядів здорової дитини. Багато шкіл беруть участь у програмах, які проводять медогляди на наявність сколіозу. Якщо в школі у вашої дитини запідозрили сколіоз, відвідайте лікаря, щоб підтвердити цей діагноз.

Лікар збере анамнез дитини і сім'ї і може зробити наступні кроки для постановки діагнозу:

  • Фізикальний огляд. Лікар огляне хребет, а також плечі, стегна, ноги і ребра в пошуках ознак сколіозу.
  • Рентгенографію. Лікар може призначити рентгенологічне обстеження для підтвердження діагнозу і визначення розміру викривлення хребта. У подальшому проводяться періодичні рентгенівські обстеження з метою моніторингу викривлення і оптимізації рішення щодо лікування.

Лікарі характеризують дитячий сколіоз, грунтуючись на формі та розмірі викривлення, розташуванні викривлення і інших факторах:

  • Форма. Викривлення буває поперечним, у формі літери «C» або «S». Вигин хребта порушує природне положення ребер і м'язів, розташованих поряд з хребтом.
  • Розташування. Викривлення може розвиватися у верхній частині спини, там, де знаходяться ребра (торакальне), в нижній частині спини (поперекове) або в обох областях (попереково-грудне).
  • Напрямок. Сколіоз може згинати хребет вліво або вправо.
  • Кут. Лікарі вимірюють кут викривлення на рентгенівських знімках. Нормальний хребет, без сколіозу, що розглядається зі спини, має кут 0 градусів - це пряма лінія. Дуже сильне викривлення, що надає хребту горизонтальне положення або паралельне підлозі, має кут 90 градусів. Сколіозом вважається викривлення хребта більше 10 градусів. Більшість лікарів можуть виявити навіть найменше викривлення під час фізикального огляду, але розмір сколіозу визначається за допомогою рентгену. Дитячий лікар може порівнювати ці величини в подальшому, щоб побачити, чи посилилось викривлення.
  • Причина. Близько 85 відсотків випадків сколіозу є ідіопатичними, означаючи, що причина не відома.

 

Ускладнення

Хоча більшість пацієнтів, які страждають на сколіоз, мають слабку форму цього захворювання, іноді сколіоз може викликати ускладнення, які включають:

Ураження легенів і серця. При сколіозі важкого ступеня, коли викривлення складає більше 70 градусів, ребра можуть притискатися до легенів і серця, ускладнюючи дихання та биття серця. У випадках дуже важкого сколіозу, коли викривлення складає більше 100 градусів, можуть розвиватися ураження легень і серця. У разі порушення дихання підвищується ризик виникнення легеневих інфекцій і пневмонії.

Захворювання спини. Дорослі, які страждають на сколіоз, також як і діти, найімовірніше будуть відчувати хронічний біль у спині, на відміну від інших людей. Також у пацієнтів зі сколіозом, що не піддавався лікуванню, може розвинутися спондилоартроз.

Поведінка. Ваша дитина може соромитися своєї хвороби, такі діти частіше замкнуті, уникають соціуму. Як батьки, намагайтеся залучити вашу дитину до різних видів діяльності, які надають впевненості. Заохочуйте дружбу і нормальні стосунки з іншими дітьми.

 

Лікування

Дітям зі сколіозом, що мають незначне викривлення менше 20 градусів, не потрібні корсети або проведення операції. Проходьте періодичні медогляди і робіть рентгенографію, щоб переконатися, що викривлення не прогресує. Дітям, що ще ростуть, необхідні медогляди раз на 6 місяців, щоб перевірити, чи не відбулися зміни в стані викривлення хребта.

Рішення про лікування сколіозу грунтується на багатьох клінічних факторах. Існують рекомендації з приводу легкого, середнього і важкого викривлення, але рішення про початок лікування завжди приймається індивідуально. Рішення про лікування залежать від віку дитини, його зрілості, статі, сімейного анамнезу, розміру викривлення на рентгенівських знімках і в залежності від того, наскільки довго він чи вона буде ще рости.

Корсети

Якщо дитина має викривлення від 20 до 40 градусів і знаходиться у фазі росту, лікар може порекомендувати носити корсет. Носіння корсету не вилікує сколіоз і не виправить викривлення, але воно запобігає подальшому прогресуванню викривлення. Більшу частину корсетів носять весь час, вдень і вночі. Корсети від сколіозу можуть запобігти прогресуванню і необхідності хірургічного лікування у 90% випадків. Вони є ефективними лише в тому випадку, якщо їх носять згідно з приписом. Сама дитина та її сім'я повинні зрозуміти важливість носіння корсета.

Діти, які носять корсет, звичайно можуть брати участь практично у всіх сферах діяльності, вони мають лише незначні обмеження. Діти можуть знімати корсет, щоб брати участь у спортивних заходах або в інших видах фізичної діяльності.

Як тільки скелет стає зрілим, у віці 15-16 років для дівчат і 17-18 років для хлопчиків, або якщо викривлення стає надто великим, більше 40-45 градусів, корсет вже не зможе допомогти.

Корсет не зможе допомогти, якщо дитина не буде носити його згідно з приписом лікаря. Корсет може викликати відчуття дискомфорту, може здаватися дивним спочатку. Після початкового періоду звикання дитина почне відчувати себе в корсеті нормально. Вашій дитині може знадобитися допомога у створенні позитивного ставлення до носіння корсету.

Операція

Якщо викривлення у дитини більше, ніж 40-50 градусів, лікар може рекомендувати проведення операції. Оскільки, такий сколіоз може прогресувати з віком дитини, не має ніякого сенсу використовувати нетрадиційні методи виправлення хребта (масаж, мануальна терапія, спеціальні вправи). Носіння корсету також не може допомогти на даній стадії розвитку хвороби.

Оперативне втручання дозволяє повернути до нормального життя дітей. При цьому хребет вирівнюється максимум на 80 відсотків. Оптимальний вік для операції - 10 - 15 років при викривленні хребта 40 - 60 градусів. Хоча оперують і старших пацієнтів (від 5 до 40 років). Із збільшенням кута викривлення зростає складність і вартість операції. Часто при викривленнях 3 - 4 ступеня потрібні дві і більше операцій. Операція полягає в імплантації в хребет металевої конструкції (гвинтів, гачків), які дозволяють вирівнювати хребет на спеціальних стрижнях. Після операції звичайно не використовуються корсети, гіпс і т.п.

Термін госпіталізації при одній операції близько 10 днів. Такі операції також показані і при кіфозах, посттравматичних і післяопераційних викривленнях хребта. Непроопероване викривлення хребта супроводжується дихальною недостатністю, зміщенням внутрішніх органів, проблемами при вагітності.

Стандартним класичним оперативним втручанням при сколіозі вважається операція французьких хірургів Котреля і Дюбуссе. Вказана методика була вперше в Україні застосована нами ще в 1999 році. Зараз у Міжнародному центрі нейрохірургії впроваджена новітня, більш ефективна модифікація цих операцій, розроблена корейським хірургом Суком і американським ортопедом Ленке. Перші такі операції виконані нами в грудні 2006 року. Міжнародний центр нейрохірургії користується імпортними конструкціями американського виробництва, які вважаються кращими в світі (системи CD HORIZON (M 10, M8), LEGACY - (Medtronic) США).

Викликані мотoрні потенціали спинного мозку

Обов'язковою умовою виконання операцій при сколіозі є нейрофізіологічний моніторинг функцій спинного мозку. Суть методу полягає в стимуляції кори головного мозку під час операції і реєстрації сигналів на кінцівках за допомогою спеціального обладнання. Ми використовуємо американський прилад NIM-Spine. Зазначений моніторинг вимагає спеціального наркозу. Ефективність методики в тому, що хірург має наочну інформацію про стан спинного мозку, особливо під час маневрів вирівнювання хребта. Це дає можливість уникнути післяопераційних паралічів. Метод вперше в Україні впроваджено в МЦНХ.

Проблема крововтрати та переливання крові

Сучасні операції з приводу сколіозу є тривалими і травматичними втручаннями. Велика кількість імплантантів (більше 20) викликає значну кровотечу, що часом важко контролювати. До цих пір проблема вирішувалася за допомогою переливання донорської крові. Однак, гемотрансфузія донорської крові може супроводжуватися відомими побічними ефектами й ускладненнями. Існує ряд соціальних та релігійних аспектів, пов'язаних з цим. У 2008 році за ініціативою МЦНХ до Державного реєстру нової медичної техніки МОЗ України внесено апарат світового лідера ELECTA (Італія) для аутогемотрансфузії. Це дає можливість автоматично, під контролем комп'ютера, збирати кров, що виливається в рану під час операції, фільтрувати і центрифугувати її з метою отримання еритроцитів (червоних кров'яних клітин), які повертаються хворому в кровоносне русло. Ця технологія значно полегшує переносимість оперативних втручань, зменшує кількість ускладнень і дає можливість уникати переливання донорської крові. Метод вперше в Україні впроваджено МЦНХ. Його застосування є безальтернативним при хірургічному лікуванні сколіозів, кіфозів, спондилолістезу, переломів хребта, стенозів каналу хребта і т.д.

 

Адаптація та підтримка

Адаптація молодих пацієнтів до сколіозу проходить складно у і без того складний період їх життя. Підлітки переживають безліч фізичних змін, емоційних і соціальних проблем. Дізнавшись про сколіоз, підліток може розлютитись, стати невпевненим у собі, може відчувати страх.

Сильна група підтримки таких самих дітей може мати значний вплив на сприйняття дитиною чи підлітком сколіозу, носіння корсету або хірургічного втручання. Заохочуйте вашу дитину до розмов з друзями, до їх допомоги.

Станьте учасником групи підтримки для батьків і дітей зі сколіозом. Учасники групи підтримки можуть дати пораду, поділитися життєвим досвідом і допомогти вам у спілкуванні з іншими пацієнтами, перед якими стоять такі ж проблеми.

Результати лікування сколіозу в нашій клініці (операція Ленке)


Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)
Сколіоз (до і після операції)