UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоНевралгія трійчастого нерва

Невралгія трійчастого нерва

 

Вступ

Медична наука вважає, що немає болю сильнішого, ніж біль при невралгії трійчастого нерва. Біль половини обличчя, що супроводжується відчуттям електричного розряду, посилюється при жуванні, чищенні зубів, на холодному вітрі, є класичною при цій патології. Біль ніколи не переходить на іншу половину обличчя, не віддає у шию, потилицю, язик, за вухо. Невралгію трійчастого нерва часто лікують стоматологи, намагаючись видалити зуби на відповідній половині щелепи.

Однак існують різноманітні ефективні варіанти лікування цієї патології. Тому, якщо у вас невралгія трійчастого нерва, то це не означає, що вам судилося прожити життя, сповнене болем. Лікарі можуть ефективно лікувати невралгію трійчастого нерва за допомогою лікарських препаратів, ін'єкцій або проведення операції.

 

Симптоми

При невралгії трійчастого нерва у вас можуть виникнути деякі із зазначених нижче ознак:

  • Напади сильного, стріляючого чи колючого болю в одній половині обличчя, подібні до електричного удару;
  • Спонтанні приступи болю або напади, спровоковані дотиком до обличчя, жуванням, розмовою, дією холодного повітря або чищенням зубів;
  • Напади болю, які тривають від однієї до кількох секунд;
  • Кілька нападів болю протягом декількох днів, тижнів, місяців або більш тривалого часу, У деяких пацієнтів бувають періоди, коли вони не відчувають болю;
  • Біль в ділянках, контрольованих трійчастим нервом (нервовими гілками), включаючи щоки, щелепу, зуби, губи або рідше очі і чоло;
  • Біль, одночасно вражає одну половину обличчя;
  • Напади, які з часом стають більш частими і інтенсивними.

 

Причини

Трійчастий нерв забезпечує чутливу іннервацію. При невралгії трійчастого нерва, яку також називають трігемінальною невралгією, робота нерва порушується. Зазвичай проблема полягає в дотиканні нормальної артерії або вени до трійчастого нерва при виході його із стовбуру головного мозку. Це приводить до здавлювання нерва і його дисфункції.

Невралгія трійчастого нерва може з'явитися як результат старіння, вона може мати відношення до розсіяного склерозу або до аналогічного захворювання, яке вражає мієлінову оболонку нервів. Рідше невралгія трійчастого нерва може бути спричинена пухлиною, що здавлює трійчастий нерв. В інших випадках причину може бути не знайдено.

Різноманітні причини, які можуть викликати напад болю при невралгії трійчастого нерва:

  • Гоління
  • Погладжування обличчя
  • Прийом їжі
  • Пиття
  • Чищення зубів
  • Розмова
  • Накладення макіяжу
  • Дія вітру
  • Посмішка

 

Коли слід звертатися до лікаря

Якщо ви відчуваєте біль у ділянці обличчя, особливо тривалий чи такий, що повторюється, або ж біль, який неможливо полегшити знеболюючими засобами, зверніться до лікаря.

 

Обстеження і постановка діагнозу

Лікар збере анамнез і попросить вас описати біль. Наскільки він сильний, на яку ділянку обличчя він впливає, як довго триває і що його викликає. Вас попросять пройти неврологічне обстеження, під час якого лікар огляне ваше обличчя. При цьому він буде торкатися частин вашого обличчя, щоб точно визначити, де з'являється біль і - якщо у вас виявиться невралгія трійчастого нерва - які гілки трійчастого нерва вражені.

Можливо, вам буде потрібно зробити магнітно-резонансну томографію (МРТ) голови, яка зможе виявити, чи викликає невралгію трійчастого нерва розсіяний склероз чи пухлина головного мозку.

Біль в обличчі можуть викликати різні захворювання, тому важливо поставити точний діагноз.

 

Лікування

Прийом лікарських препаратів - це звичайно перший варіант лікування невралгії трійчастого нерва. Багато пацієнтів успішно виліковуються після прийому лікарських препаратів, і їм не потрібне хірургічне лікування. Проте з часом деякі пацієнти, які страждають від цього захворювання, припиняють реагувати на препарати або починають відчувати неприємні побічні явища. Для таких пацієнтів ін'єкції або операція є іншими варіантами лікування.

Операція

Мета операції з приводу невралгії трійчастого нерва - не допустити здавлювання трійчастого нерва кровоносною судиною або змінити структуру нерва, щоб запобігти його дисфункції. Часто це викликає тимчасове або постійне оніміння обличчя. При будь-якій операції біль може повернутися через місяці або роки.

Варіанти хірургічного лікування включають:

Мікроваскулярна декомпресія (операція Джанетта). Замість руйнування трійчастого нерва лікар при мікроваскулярній декомпресії відводить або видаляє кровоносні судини, які дотикаються до корінця трійчастого нерва.

Під час мікроваскулярної декомпресії лікарі роблять розріз позаду вуха з того боку, де відчувається біль. Потім через невеликий отвір у черепі відводиться частина головного мозку, щоб оголити трійчастий нерв. Від нерва відводиться кожна артерія, яка дотикається до корінця нерва, хірург розміщує прокладку між нервом і артерією. Якщо нерв здавлює вена, хірург зазвичай її видаляє. Якщо ні артерія, ні вена не здавлюють нерв, хірург може його перерізати або розволокнити.

Мікроваскулярна декомпресія може успішно позбавити вас від болю або зменшити його, але в деяких пацієнтів біль повертається. Мікроваскулярна декомпресія має високий рівень успішного результату, але вона містить і певний ризик. Існують невеликі шанси зниження слуху, слабкості в області обличчя, оніміння обличчя, двоїння в очах і навіть інсульту або смерті. Оскільки мікроваскулярна декомпресія не руйнує нерв, більшість людей, які перенесли цю операцію, згодом не відчувають оніміння обличчя.

Вперше в Україні операцію Джанетта (мікрохірургічну декомпресію трійчастого нерва) виконали в 1996 році англійський нейрохірург Г. Марш (Лондон) та його український колега І. Курілець. З цього часу в МЦНХ і деяких нейрохірургічних клініках України користуються даним методом. Операція дуже ефективна і показана пацієнтам молодого віку. Недолік операції - хірургічний ризик.

Ін'єкція гліцеролу. Під час цієї процедури, званої черезшкірною гліцероловою різотомією, лікар вводить голку в овальний отвір в основі черепа. Голка направляється в трійчасту цистерну, невеликий мішечок з ліквором, що оточує ганглії трійчастого нерва, де трійчастий нерв поділяється на три гілки. За допомогою рентген-оптичного перетворювача робляться знімки, щоб підтвердити, що голка знаходиться в потрібному місці, потім вводиться невелика кількість стерильного гліцеролу. Через три-чотири години гліцерол частково руйнує трійчастий нерв і блокує больові сигнали. Черезшкірна гліцеролова різотомія зменшує біль у багатьох пацієнтів.

У МЦНХ практикують і різотомію гліцеролом, яка запроваджена в Україні з рук англійського нейрохірурга Р. Гатфілда (Кардіф) в 1998 році. Перевага методу - простота і безпека. Недоліки - менша ефективність і менша тривалість знеболюючого ефекту (2-5 років).

Лікування за допомогою гама-ножа чи лінійного прискорювача. Це новий ефективний метод для пацієнтів, які не підлягають прямому хірургічному втручанню.

Трійчастий нерв
Різотомія гліцеролом
Операція Джанетта
Зони інервації гілок трійчастого нерва