UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоВикривлення хребта - сколіозСтатті

ДЦП та сколіоз - не вирок. Відтепер хворі з нервово-паралітичним сколіозом можуть лікуватися в Україні

Ще донедавна операції навіть при простому ідіопатичному сколіозі в Україні не виконувалися. Їх було започатковано І.П. Курільцем тільки в 1999 році.

Каменем спотикання світової та й української спинальної хірургії є хворі з найскладнішим для лікування нервово-паралітичним сколіозом. Причиною виникнення викривлення хребта часто є дитячий церебральний параліч (ДЦП) та захворювання м’язів. Основними проявами хвороби є наявність паралічів, розумовий та фізичний недорозвиток та викривлення хребта.

Звісно, поєднання вищевказаних вад дозволяє, так би мовити, «списувати» таких хворих на довічну інвалідність. В Україні такі хворі вважалися абсолютно безперспективними. Вважалися донедавна.

10-річна киянка Даша народилася з ДЦП, розумовий розвиток її дуже сповільнений, дитина ледве пересувається на ногах, за останні роки додалось важке викривлення хребта, котре перекреслило отримані здобутки та майбутні плани. Баланс тіла порушився, Даша була прикутою до ліжка.

В клініках Києва лікарі «розводили руками». Вихід один – закордонна операція, оскільки в клініках Заходу такі операції нещодавно почали практикувати. Після важких поневірянь Дашу оглянули російські хірурги з Санкт-Петербурга і порекомендували звернутися за допомогою до Міжнародного центру нейрохірургії. Декілька місяців тривали консультації та підготовка до дуже складної операції. До слова, технічно операція мала значний ризик поглиблення паралічу. Окрім того, вона потребувала спеціального обладнання та анестезіологічного забезпечення.

Як завжди, ініціатива була не підтримана столичними чиновниками від медицини. Жоден стандарт, жодна методична вказівка не передбачала доцільності Дашиної операції. Отже, ризикувати довелось і Даші, і лікарям Міжнародного центру нейрохірургії. План операції було узгоджено з колегами з Барселони.

Операцію було вирішено виконати в західноукраїнській філії Міжнародного центру нейрохірургії у місті Стрию. Операція тривала близько 7 годин, крововтрата склала майже весь об’єм циркулюючої крові дівчинки, дуже важким був моніторинг функцій спинного мозку, котрий норовив відключатися при маневрах вирівнювання хребта. В хребет було вживлено 22 металевих імплантати. Після операції лікарі довго не могли з’ясувати, чи не паралізована Даша, бо вона через свою другу хворобу, ДЦП, несвідомо відмовлялась самостійно рухати ногами.

Та на щастя, Даша справилась з важким втручанням. Вже на другий день стояла на ногах. Баланс тіла відновився і вона легше почала ходити. Батьки не встигали витирати сліз радості. Даша отримала шанс на нове життя. Від тепер в Україні, як і в інших цивілізованих країнах світу, лікують таких дітей. ДЦП та сколіоз - вже не вирок.

Повернутися у розділ