UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоВикривлення хребта - сколіозСтатті

Неправильна постава чи сколіоз?

Чомусь поширена думка, нібито у школі майже в усіх дітей є сколіоз. Насправді люди не відрізняють справжнє викривлення хребта, що в науці називається сколіозом, від сколіотичної постави.

— Те, що ми бачимо у багатьох школярів, — наслідок щоденного кількагодинного сидіння за партами, — розповідає директор Міжнародного центру нейрохірургії, член Асоціації нейрохірургів Великої Британії, кандидат медичних наук І.П. Курилець. — Як тільки діти починають багато бігати, стрибати, плавати (скажімо, під час канікул), одразу все зникає. Якщо ж вести мову про сколіоз, то це — серйозна хвороба, пов’язана не з уявним, а реальним викривленням хребта. Саме це призводить до появи горба, що на початковій стадії видно з асиметрії лопаток — коли одна западає, а інша випинається. Деформація тулуба спричиняє асиметрію талії: з одного боку її нема, а з іншого — є, але неповна, з’являються асиметричні складки праворуч і ліворуч. Деформацію хребта особливо виразно видно, коли дитина роздягнеться і зігнеться вперед. Батьки повинні звертати увагу на будь-які асиметрії тулуба, лопаток, талії, положення ключиць, плечей. При сколіозі одне плече, як правило, вище іншого. Критичний вік для діагностики сколіозу — шість-сім років, коли діти збираються йти до школи. Критичним є також вік статевого дозрівання — дванадцять-тринадцять років, коли у дівчаток з’являються місячні. Це ті два періоди, коли треба слідкувати за тим, щоб не пропустити викривлення хребта. Реальний сколіоз — це повільно прогресуюча хвороба, яка протягом підліткового періоду (десь до 20 років) може спричинити справжню трагедію у вигляді появи реберного горба або ж страхітливої деформації. Після 20-річного віку сколіоз прогресує значно повільніше.

Слід сказати, що сколіоз може зупинити своє прогресування на будь-якому етапі. Причому це може бути пов’язане з якимись лікувальними процедурами, а може й ні.

— Чи можна лікувати сколіоз консервативними методами?

— Ні. Консервативно вилікувати реальний сколіоз неможливо. Ніякі масажі, мануальні терапії, фізпроцедури не зменшать викривлення хребта. Люди лише марнують час і гроші. Звичайно, якщо ми говоримо про сколіоз до 40 градусів (першого-другого ступеня), то є шанс зупинити його з допомогою корсетів (якщо він повільно прогресує). Однак до нас приходять батьки з дітьми, яким призначено корсети, а викривлення хребта у них — понад 40, 50 і навіть до 100 градусів! Застосування корсетів у таких випадках — абсурд і ніде у світі не застосовується. Про це треба пам’ятати як пацієнтам, так і лікарям. Ніякі засоби, постійно рекламовані на телебаченні та по радіо, не зможуть замінити вчасну хірургічну операцію. У країнах Євросоюзу та Північної Америки загальноприйнято: якщо викривлення хребта понад 40 градусів, то потрібно робити операцію. До того ж зазначу: при викривленні 40 чи 50 градусів операція нескладна, недорога, пацієнт її легко переносить. Зазвичай хворий через п’ять-сім днів уже здоровий. У нас же в Україні найчастіше звертаються по допомогу, коли сколіоз сягнув уже 90 градусів. А така операція триває шість-вісім годин. Ефективність її невелика, деформація хребта, як правило, зберігається, число післяопераційних ускладнень і проблем значно зростає. Тривалість перебування у стаціонарі — від чотирьох до шести тижнів.

— Отже, люди марно витрачають час і пропускають оптимальні терміни для оперативного втручання?

— Іноземні лікарі часто запитують нас: чому оперуєте сколіоз невчасно? Все одно доведеться оперувати пізніше. Хочу сказати, що в Україні існує система спеціальних інтернатів, шкіл-інтернатів, де намагаються лікувати сколіоз консервативними методами. У таких інтернатах не завжди перебувають діти саме зі сколіозом. Але річ не тільки в цьому. В Європейському Союзі таких закладів немає. Тобто це хибне уявлення: якщо в дитини є викривлення хребта, то її можна якось вилікувати, помістивши у спеціалізований інтернат. У цьому плані Україна пасе задніх. Тому хочу звернутись до батьків хворих дітей: сучасна медицина без проблем може вилікувати цю недугу при вашому вчасному зверненні. Підкреслюю: вчасному!

— Цікаво, що серед українських прізвищ дуже часто зустрічаються Горбатюки, Горбачі, Горбанюки…

— Більше того, є цілі населені пункти, які також подібно називаються. Тобто український народ якось підсвідомо, судячи з безперспективності лікування цієї патології, увічнив це у прізвищах і назвах.

Хочу ще раз наголосити: медицина XXI століття не дасть горбатюкам бути горбатими, якщо вони вчасно звернуться до нейрохірурга.

Микола ЮРЧИШИН

Повернутися у розділ