UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСтатті

Жінка, що не могла їсти через біль, одужала

Глоссофарингіальна невралгія (невралгія язикоглоткового нерва)

та цікава операція на головному мозку була проведена в київській клініці Міжнародного центру нейрохірургії. В клініку звернулася жінка 52 років з Львівської області. Вже близько 5 років її мучив інтенсивний біль в лівій частині язика, що поширювався на мигдалик, нижню щелепу та вухо. Як розповідає пані Катерина, все почалося з незрозумілого поколювання в горлі, коли вона пила холодну воду. Біль ставав все більш інтенcивним, почав виникати навіть від прийому звичайної їжі. Зрештою поїсти стало для жінки справжньою мукою.

В 2014 році пані Катерині було призначено медикаментозне лікування (Карбамазепін), проте воно виявилося неефективним, і біль продовжував прогресувати. Жінка зовсім не могла вживати тверду їжу, доводилося все подрібнювати в блендері. В Міжнародному центрі нейрохірургії хворій поставили діагноз: невралгія язикоглоткового нерва (Glossopharyngeal neuralgia) та виконали операцію - мікроваскулярну декомпресію (Microvascular decompression).

Причиною болю при такому захворюванні є стиснення язикоглоткового нерва судиною, що утворила петлю біля нього. Язикоглотковий нерв відходить від стовбура головного мозку та відноситься до черепномозкових нервів. Він здійснює іннервацію язика, глотки, мигдаликів, вуха. Суть операції полягає в тому, щоб через невеликий отвір у черепі знайти стиснений язикоглотковий нерв та розмістити тефлонову прокладку між ним та судинною петлею, що його стискає. Схожу операцію виконують при невралгії трійчастого нерва. Складність операції в тому, що поруч з язикоглотковим нервом розташований життєво важливий стовбур мозку, судини, що постачають кров до нього та інші черепно-мозкові нерви. Пошкодження будь-якої з цих структур може призвести до смерті або тяжкої інвалідизації хворого.

У пані Катерини операція пройшла успішно та без ускладнень. Одразу після виходу з наркозу жінка відчула значне полегшення. Біль знизився на 90%. Вона нарешті змогла поїсти без болю. А вже за тиждень пацієнтка була вдома.


Команда нейрохірургів МЦНХ


Повернутися до розділу