UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоПухлини головного мозкуСтатті

Пухлини мостомозочкового кута

Актуальність проблеми лікування великих (понад 3 см) пухлин мосто-мозочкового кута, серед яких переважають невриноми слухового нерва та менінгеоми пірамідки скроневої кістки,полягає в тому, що вони не підлягають сучасному променевому лікуванню за допомогою гама-ножа та лінійного прискорювача, що робить методом вибору хірургічне лікування. Операції при вказаній патології традиційно виконуються нейрохірургами, що обстоюють ретро-сигмовидний субокципітальний доступ та оторинолярингологами, котрі віддають перевагу транспірамідним доступам. Нейрохірургічний підхід видається більш простим, але вимагає значно складнішого технічного та анестезіологічного забезпечення.

Предметом дискусії є застосування більш оптимального при пухлинах понад 3 см ретросигмовидного субокципітального доступу, котрий дозволяє більш ефективно декомпремувати стовбур головного мозку, а також видаляти пухлини, що не локалізуються у внутрішньому слуховому проході.

Наша практика базується на використанні досвіду британської нейрохірургічної клініки St. George’s Hospital (Лондон) та її безпосередній технічній та методологічній допомозі МЦНХ.

Загальноклінічне, невроотологічне. а також МРТ та КТ обстеження є стандартом при обстеженні таких хворих. Проблема типу decision making є й досі актуальною стосовно формулювань показів та протипоказів до хірургічного лікування.

Особливостями загальної анестезії таких пацієнтів є ендотрахеальний наркоз за закритим контуром із застосуванням пропофолу та інгаляційних анестетиків (ізофлюран, севофлюран) апаратом Ohmeda, обладнаним газоаналізатором із використанням пристроїв для дозованого введення ліків. Операція передбачає нейрофізіологічний моніторинг, зокрема із використанням стимуляції та ЕМГ лицьового нерва, що є стандартною процедурою при виконанні таких оперативних втручань. Доплерографія серця та спеціальний хірургічний стіл - необхідні умови для виконання таких операцій в сидячому положенні. Ми віддаємо перевагу застосуванню контраверсних операційних мікроскопів зі змінною фокусною відстанню та ксеноновими джерелами світла, що особливо значиме при багатогодинних втручаннях такого типу. Обов`язкові спеціальні підпори для рук хірурга, а також високошвидкісна бормашина та ультразвуковий аспіратор.

Повернутися у розділ