UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСтатті

Пухлину спинного мозку необхідно оперувати вчасно

Менингиома спинного мозга

Нещодавно у Міжнародному центрі нейрохірургії було прооперовано жінку 80 років з Хмельниччини. Привезла бабусю дочка із внуком на інвалідному кріслі. Ногами вона ще рухала, але ходити вже 2 дні не могла. Ситуація погіршувалась з кожною годиною.

На жаль, як виявилося, діагноз бабусі поставили ще 4 роки назад після виконання магнітно-резонансної томографії (МРТ). Це була пухлина спинного мозку. Але через те, що окрім болю в спині тоді пухлина себе ніяк не проявляла, пацієнтка вирішила просто терпіти біль і пити знеболюючі ліки. Зі слів хворої, вона розраховувала доживати віку не оперуючись, спина турбувала її вже років 20. Така психологія українців. Вважається, якщо ти прожив вже 70-80 років, то можна спокійно помирати… Та пройшло 4 роки, і як на свій вік, відносно здорова бабуся опинилася в інвалідному кріслі.

Пухлини спинного мозку у більшості випадків є доброякісними і ростуть дуже повільно, поступово стискаючи спинний мозок. У даному випадку це була менінгіома. І не виключено, що саме вона турбувала бабусю всі ці роки. Спочатку спинний мозок відтискається менінгіомою в бік, але продовжує нормально функціонувати. Проте завжди настає момент, коли компенсаційні резерви спинного мозку вичерпуються, і тоді за лічені дні, а інколи й години, хворого паралізує. Для досвідченого нейрохірурга в добре оснащеній операційній видалення пухлини спинного мозку не є великою проблемою. Однак, якщо спинний мозок до операції вже не працював, то навіть після його звільнення навряд чи буде функціонувати.

В ситуації з бабусею давало надію те, що хоч вона вже й не ходила, але певні рухи в ногах ще зберігалися. Необхідно було робити екстренну операцію, оскільки цінною була кожна година. Як нерідко трапляється в таких випадках, привезли хвору в п'ятницю після обіду. Та це були ще дрібниці, так як під час передопераційної підготовки виявилося, що у хворої тромбоз вен на ногах. Як відомо, робити операцію хворим з тромбозом дуже небезпечно, оскільки при відриві тромб з ноги током крові потрапляє в легеневу артерію, а це викликає ТЕЛА (тромбоемболію легеневої артерії), що часто закінчується смертю хворого.

На консультацію невідкладно були запрошені судинні хірурги. На спільному консиліумі прийняли рішення невідкладно оперувати, при чому одразу двома бригадами. Судинні хірурги прооперували вени на ногах, а нейрохірурги взялися за пухлину. Операція виявилась складною. Не тільки через вік пацієнтки, але й через характер пухлини. Росла вона багато років і практично зрослася з спинним мозком. Доводилося її букально відривати від нього, що лише додало травматизації і так ушкодженому мозку. Закінчилась операція пізно вночі.

Бабуся прокинулась паралізованою. Рухи в ногах не з’явилися ні на перший, ні на другий, ні на третій день по операції. Настрій і у родини, і у лікарів занепав, бо здавалося, що всі старання і операція марні. З таким же успіхом можна було б взагалі нічого не робити, очевидно, думали рідні. Але героїні цієї історії пощастило. На четвертий день права нога почала рухатись, а на наступний день і ліва. Вже за тиждень пацієнтка змогла зробити перші кроки. Зараз прогноз для жінки сприятливий, ходити вона буде.

На жаль, такий фінал настає не у кожній медичній історії. Через необізнаність багато пацієнтів роками “вирощують” у себе в спинному мозку пухлини, а потім приїжджають до нейрохірургів паралізованими і вимагають одужання. Пухлини спинного мозку необхідно видаляти поки вони ще невеликих розмірів і серйозно не стискають спинний мозок. В такому випадку операція є нескладною, а ризики паралічу мінімальними. Слід також пам’ятати, що біль в спині, це не завжди лише остеохондроз. Тому, якщо він турбує більше місяця необхідно виконати магнітно-резонансну томографію (МРТ).


Команда нейрохірургів МЦНХ


Повернутися до розділу