UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоПухлини головного мозкуСтатті

Менінгіома головного мозку

 

Визначення

Менінгіома - це пухлина, яка росте з твердої мозкової оболонки головного та спинного мозку. Цей вид пухлин складаює четверту частину усіх первинних пухлин головного мозку. Як правило, менінгіоми є пухлинами доброякісними, що ростуть повільно. Однак, інколи навіть такі доброякісні пухлини не завжди піддаються видаленню, а в деяких випадках можуть рецидивувати. Окрім того, існують злоякісні менінгіоми, які ростуть значно швидше і можуть проростати в оточуючі тканини, кістки та мозок. В деяких випадках злоякісні менінгіоми можуть метастазувати в інші частини тіла. Крім типових доброякісних та злоякісних менінгіом існують атипові менінгіоми. При лікуванні атипових і злоякісних менінгіом, як додаток до хірургічного лікування, використовують променеву терапію.

Одиночні менінгіоми – класична нейрохірургічна патологія, котра вперше детально описана американським нейрохірургом Г. Кушингом ще на початку ХХ століття. Множинні менінгіоми в ряді випадків є складними для лікування, що створює ряд невирішених досі медичних проблем.

Менінгіоми частіше зустрічаються у жінок. В основному вони виникають у дорослих, однак можуть зустрічатися і у підлітковому віці та у дітей.

Менінгіома не завжди вимагає негайного лікування. Пухлини невеликих розмірів, що не викликають виражених скарг та симптомів, можна спостерігати, оскільки при відсутності росту вони можуть ніколи не вимагати лікування.

 

Симптоми

Менінгіома може не викликати жодних симптомів, тому її часом випадково виявляють під час магнітно – резонансної томографії (МРТ), виконаної з інших причин. Симптоми менінгіоми зазвичай розвиваються поступово і на початку можуть бути дуже розмитими. Клінічні симптоми розділяють на загальномозкові, викликані збільшенням вмісту черепної коробки та підвищенням внутрішньочерепного тиску, а також локальні ( місцеві) котрі виникають при тиску пухлини на ті чи інші анатомічні структури.

Серед загальномозкових ознак менінгіом найчастіше зустрічаються наступні:

  • Головний біль, який поступово стає сильнішим, загострюється вночі чи після лежання в ліжку
  • Порушення зору, зокрема двоїння та втрата його гостроти
  • Нудота та блювота
  • Порушення пам'яті, зміни психіки
  • Епілептичні напади
  • Слабкість в руках чи ногах, частіше з одного боку.

Ознаки менінгіом при різних локалізаціях:

  • При менінгіомі горбика турецького сідла виникає однобічна чи двобічна сліпота
  • При риноольфакторній менінгіомі виникає порушення нюху та порушення психіки
  • При парасагітальній менінгіомі парацентральної локалізації може виникати слабкість в ногах та порушення сечовипускання
  • При менінгіомі крила основної кістки виникають окорухові порушення та двоїння в очах
  • При менінгіомі орбіти одне око випирає назовні (екзофтальм)
  • При менінгіомі скроневої долі виникають порушення мови та слуху
  • Слабкість в руках і ногах виникає при менінгіомі великого потиличного отвору.

 

Коли слід звертатися до лікаря

Більшість ознак і симптомів менінгіоми розвиваються повільно. Проконсультуйтесь з лікарем, якщо вас турбують вказані вище симптоми. Якщо ж у вас раптово почали виникати напади, ви різко втрачаєте зір чи пам’ять, або ж у вас посилився головний біль – зверніться до лікаря якомога швидше.

 

Причини виникнення

Головний та спинний мозок оточені трьома оболонками, що утворюють захисний бар’єр. Саме з цих оболонок починають свій ріст менінгіоми. Поки що медицині достовірно не відомо, що саме стимулює ріст цих пухлин. Є точки зору, які віддають перевагу генетичній схильності до виникнення менінгіом, інші ж надають провідне місце факторам зовнішнього середовища.

 

Фактори ризику

До факторів ризику розвитку менінгіом належать:

  • Променева терапія.
  • Жіночі статеві гормони. Оскільки менінгіоми частіше зустрічаються у жінок, існує думка, що це відбувається саме під впливом гормонів. Вагітність та пологи значно прискорюють ріст пухлини.
  • Спадкові захворювання нервової системи.

 

Ускладнення

Менінгіома та її лікування можуть викликати наступні ускладнення:

  • Труднощі концентрації уваги
  • Втрата пам'яті
  • Зміни особистості
  • Епілептичні напади

Ваш лікар може призначити спеціальне лікування або направити до фахівців, які допоможуть вам справитися з ускладненнями.

 

Діагностика

Діагностика пухлин головного мозку звичайно починається з неврологічного обстеження, що включає в себе перевірку зору, слуху, координації рухів та рефлексів. Залежно від отриманих результатів лікар призначить один або кілька з нижче вказаних обстежень.

  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ). Є золотим стандартом діагностики пухлин головного мозку. У деяких випадках потребує використання контрасту для більш чіткого відмежування пухлини. Також під час цього обстеження можна виконати МР – ангіографію для кращої візуалізації судин, що кровопостачають пухлину.
  • Комп'ютерна томографія незаслужено забута в еру МРТ. Цей метод навіть краще за МРТ візуалізує більшість менінгіом.

Окрім того, для гістологічного підтвердження типу пухлини використовують біопсію. Ця процедура полягає у заборі частини пухлини та дослідження її лікарем – гістологом під мікроскопом. Біопсія може бути проведена як перед операцією, так і під час операції, коли частину видаленої пухлини надсилають на гістологічне дослідження. Правильно визначений тип пухлини має вирішальне значення для остаточного вибору тактики лікування.

 

Лікування

Фахівці Міжнародного центру нейрохірургії мають великий досвід лікування хворих з менінгіомами. У складних випадках до консультації залучаються спеціалісти з Західної Європи.

На вибір тактики лікування впливає багато факторів, зокрема такі фактори, як розміри пухлини, її тип та локалізація, симптоми, які викликаються пухлиною. Також велике значення має загальний стан пацієнта та його спроможність перенести ту чи іншу процедуру. Пацієнтам з діагнозом менінгіома може бути призначено:

Спостереження

Негайна операція не завжди є необхідною при менінгіомах. Хворі, у яких пухлина має невеликі розміри та росте повільно, мають шанс уникнути лікування взагалі. Проте, для таких хворих обов’язковим є знаходження під постійним наглядом нейрохірурга та періодичне виконання магнітно – резонансної томографії. Якщо лікар виявить ознаки росту пухлини, вам буде призначено лікування.

Операція

Хірургічне лікування є методом вибору при лікуванні менінгіоми, оскільки під час операції нейрохірург може видалити пухлину повністю. Однак в деяких випадках, наприклад, якщо пухлина розташована біля особливо важливих структур, не завжди можливо видалити всю пухлину. У таких випадках хірурги видаляють пухлину частково, наскільки це можливо. Це може призвести в майбутньому до виникнення рецидивів пухлини (приблизно у 10% випадків). Окрім того, як і при інших оперативних втручаннях, існує ризик виникнення кровотечі та інфекційного зараження. Для мінімізації ускладнень у Міжнародному центрі нейрохірургії операції на головному мозку виконуються під операційним мікроскопом, нейронавігаційним контролем та з застосуванням ультразвукового аспіратора.

Радіохірургія

Радіохірургія є видом променевої терапії, при якій потужний пучок іонізуючого випромінювання спрямовують у певну точку всередині тіла людини. Радіохірургія може бути варіантом вибору для людей з деякими менінгіомами, які через різні причини не можуть бути видалені за допомогою традиційного хірургічного втручання.

Повернутися у розділ