UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСтатті

Гемангіома хребта може бути агресивною

В абсолютній більшості випадків (99%) гемангіоми не викликають жодних проблем та не потребують лікування. Зазвичай, вони є просто знахідками при виконанні МРТ чи КТ. Однак інколи, а саме в 1% випадків, гемангіоми можуть бути агресивними (атиповими) . В такому випадку вони можуть рости, руйнувати хребець, викликати біль, а інколи навіть стискати спинний мозок та бути причиною паралічу.

Саме такий пацієнт звернувся до нас на консультацію минулого тижня. Агресивна гемангіома вросла в канал його хребта та стиснула спинний мозок. У чоловіка з кожним тижнем слабшали ноги і на момент огляду ходьба була вже значно ускладнена. Необхідно було швидко звільнити спинний мозок інакше чоловіка неминуче чекав би параліч.

Проблема при видаленні гемангіом у тому, що вони дуже тверді, а мозок, розташований поруч, навпаки м’який та чутливий до пошкодження. Інша проблема у тому, що вони завжди дають велику кровотечу. Тому працювати доводиться максимально швидко. Нейрохірургами нашого центру було прийнято рішення спочатку укріпити хребет титановими гвинтами, потім максимально швидко видалити частину гемангіоми, що вросла в канал хребта і на завершення в залишок гемангіоми ввести спеціальний цемент, що нагрівається та спалює пухлину (вертебропластика).

Операція пройшла успішно, вдалося повністю звільнити спинний мозок і вже на другий день по операції пацієнт самостійно ходив. Крововтрата склала близько 4000 мл крові, однак завдяки майстерності анестезіолога та селлсейверу вдалося уникнути переливання донорської крові. Вже на 5 день по операції пацієнт був вдома та почуває себе добре.

А ми продовжуємо розвиватися, щоб надавати нашим пацієнтам максимально якісну медичну допомогу.

З повагою,
команда нейрохірургів МЦНХ


Повернутися до розділу