UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСтатті

Аневризма та пухлина мозку у одного пацієнта

Вельми цікавий випадок прооперовано в Міжнародному центрі нейрохірургії. За допомогою до нейрохірургів центру звернувся молодий чоловік, якому при виконанні МРТ головного мозку було виявлено одночасно і пухлину, і аневризму. Ні перший, ні другий діагнози не є чимось унікальним, проте поєднання двох одразу зустрічається вкрай рідко. В першу чергу у такому випадку необхідно вирішити питання з аневризмою, оскільки остання при розриві в будь який момент може дати смертельну кровотечу в мозок. Після цього можна вирішувати питання про видалення пухлини, яка у нашого пацієнта є доброякісною (менінгіома).

Стандартною тактикою при лікуванні аневризм в наш час є ендоваскулярний метод, тобто операція, що виконується без трепанації черепа через судини. Однак через високу вартість витратних матеріалів (близько 10-12 тис. доларів) така операція була недоступною родині пацієнта. Іншим методом є відкрита операція (кліпування), коли робиться відкритий доступ до аневризми (трепанація) та накладається на її шийку одна, або кілька металевих кліпс. Це дозволяє повністю перекрити кровопостачання аневризми та виключити небезпеку її подальшого розриву. Саме такий метод було обрано для нашого пацієнта.

Операцію було проведено спільно нейрохірургами Люком Томичем та Ігором Курільцем. Попри достатньо складне розташування аневризми (верхнє положення AcomA) операція пройшла дуже успішно. Було накладено дві фенестровані кліпси та збережено кровообіг у всіх судинах, що оточували аневризму. Пацієнт прокинувся без жодної неврологічної симптоматики і вже за місяць повністю одужав. Зараз він готується до другого етапу лікування, а саме видалення пухлини головного мозку.

Метод кліпування аневризм з появою ендоваскулярних технологій почав використовуватися значно рідше, однак при професійному виконанні такої операції він також дає хороші хірургічні результати.

З повагою,
команда нейрохірургів МЦНХ


Повернутися до розділу