UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоТравма хребта та спинного мозкуСтатті

Чи може операція вилікувати травмований спинний мозок?
Що мають знати пацієнти?

Незважаючи на значний прогрес світової нейрохірургії, в Україні лікування паралізованих хворих з травмованим спинним мозком далеко відстало від сучасних тенденцій. Фахівці Міжнародного центру нейрохірургії намагаються роз’яснити ряд питань, що стосуються таких хворих, котрі безальтернативно прийняті на Заході і не визнаються в Україні.

Дорожньо-транспортні пригоди, падіння з висоти, травмуюча дія предметів та зброї, пірнання головою вниз на мілководді – найчастіші причини травмування хребта і спинного мозку. Заніміння тіла і нерухомість кінцівок – перші симптоми травми спинного мозку. Якщо параліч не минув через декілька годин після травми, то йдеться про важку травму спинного мозку. Іммобілізація хребта, лежаче положення хворого до прибуття медиків – головне завдання першої допомоги таким хворим.

В усіх травмованих хворих, незалежно від обраного лікування, спостерігається певне покращення функцій спинного мозку, інколи втрачені функції відновлюються повністю. Це природній процес регенерації і він не залежить від лікування. Головним чинником такого процесу є час і фізичні вправи. Реабілітація – ключ до покращення якості життя таких пацієнтів. Ембріональні клітини, електростимулятори, медикаменти не викликають відновлення функцій спинного мозку, вони визнані неефективними.

Хірургічне лікування спрямоване на створення механічної стабільності і нерухомості травмованих хребців. Операція має додатковий, а не основний вплив на хворого. Надійно стабілізований хребет дозволяє перевести хворого у вертикальне положення відразу після операції і не чекати порівняно довгого природного зрощення місця перелому. Сучасне хірургічне лікування не може бути багатоетапним. Операція має проводитись один раз і назавжди. З іншого боку хребці з часом (за декілька місяців) зростаються самостійно, що приводить до природної консолідації хребта, як це намагаються здійснити хірурги за допомогою металевих імплантатів.

Науково доведено, що хірургічне втручання не впливає на відновлення функцій травмованого спинного мозку, тож хірурги, котрі обіцяють хворим відновлення функцій спинного мозку після операцій, дезінформують хворих та їх родичів.

Проведення невідкладних (ургентних) операцій, тим паче в нічний час, в неналежних для цього умовах (без повноцінного обстеження потерпілих, передопераційної підготовки, втомленим персоналом, що працює в нічну зміну, в умовах погано обладнаних операційних, де роблять такі операції, без залучення більш досвідчених хірургів, котрі не працюють вночі) більше шкодить таким хворим. Статистичні дослідження таких операцій вказують їх високу неефективність. Тому, в умовах сьогодення оперовані пацієнти почувають себе гірше, ніж не оперовані. Хірургічне лікування не може покращити функції травмованого спинного мозку.

Якщо функції спинного мозку збережені, то виправданням проведення операції може бути попередження подальших механічних пошкоджень спинного мозку в місці травми хребта (уламками, розірваними тканинами, тощо) при природних навантаженнях на хребет.

Дуже рідко трапляється погіршання функцій спинного мозку, котре встановлюється лікарями при спостереженні за такими хворими в спеціалізованих стаціонарах, що може слугувати показом до оперативного втручання. Така операція покликана зупинити погіршання спинномозкових функцій. Частота таких випадків складає не більше одного відсотка.

Повернутися у розділ