UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоГрижа міжхребцевого дискаСтатті

Хвороба перевантаженого хребта

Статистика свідчить: у кожної другої людини протягом життя трапляються прояви патології міжхребцевих дисків. На сьогодні чи не наймасовіша патологія, з якою стикаються невропатологи, нейрохірурги, фахівці з нетрадиційних метолів лікування, це - грижа міжхребцевих дисків, яку називають «хворобою цивілізації». Що це за халепа і як з нею боротися розповідає директор Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець.

Грижа міжхребцевого диска - це його випинання, яке трапляється при розриві. Коли грижа спрямована в бік нерва чи спинного мозку, виникає відповідне пошкодження. Яким саме методом краще лікувати патологію, в Україні ще не вирішено. Це дає змогу лікарям пропонувати пацієнтам різні послуги, аж до спекуляції ними, коли йдеться про лікування хребта «живою» й «мертвою» водою тощо.

Як найдостовірніше діагностувати грижі міжхребцевих дисків?

Ніякі інші дослідження не можуть зрівнятися з магнітно-резонансною томографією (МРТ). Процедура відносно дорога, але варта тих грошей: економія на діагностиці не приводить до економії на лікуванні. На сьогодні магнітно-резонансні томографи встановлені майже в усіх обласних центрах України. Здебільшого це обстеження платне і проходити його краще за направленням нейрохірурга, щоб не платити двічі. Перш ніж зробити МРТ, раджу поцікавитися, на чому роблять знімки томографи, і пройти обстеження там, де використовується плівка, а не папір. Знімки актуальні протягом півроку.

Що конкретно може побачити на МРТ лікар, обстежуючи пацієнта?

Можливі три типові ситуації. Перша - коли на МРТ помічені зміни міжхребцевих дисків, а пацієнт ні на що не скаржиться - це розцінюється як вікові зміни хребця (що є нормою для більшості пацієнтів), які не потребують лікування.

Друга ситуація - коли при цих змінах хворий скаржиться на біль у спині або потерпає від нападів болю, люмбаго, прострілу в шиї, поперековому відділі хребта, будучи не в змозі виконувати звичну роботу. Частіше біль у спині виникає після важкого робочого дня, підняття вантажів, роботи в незвичній позі, тривалого сидіння, надмірних фізичних навантажень. Він легко піддається лікуванню традиційними та нетрадиційними методами і здебільшого з часом минає.

У третьому, найважчому, випадку пацієнт зі змінами на МРТ потерпає від болю у спині, що віддає в кінцівки - в руку або ногу. Це лінійний біль - від спини до пальців уздовж кінцівки, який ще звуть «лампасною хворобою». Хворому важко повертатися в ліжку, він не може кашляти. Здебільшого таких пацієнтів привозять до лікаря на носилках. Цей тип болю найчастіше викликають грижі міжхребцевих дисків, стискаючи нерви, що йдуть до руки чи ноги. Саме він найчастіше потребує хірургічного лікування. Мета операції - знайти защемлений грижею нерв та звільнити його.

За наявності грижі обов'язкова операція?

Ні. Грижі, що стискають нерви, мають здатність з часом розсмоктуватися або зменшуватися. Це трапляється за рік-два у 20 відсотках хворих (частіше молодого віку). Оскільки при цьому зменшуються тиск на нерв, складається враження одужання, самовиліковування. Саме розсмоктування і видають за «диво», як наслідки свого лікування, різноманітні цілителі та фахівці нетрадиційної медицини.

Коли не допомагають жодні ліки, а біль у спині стає нестерпним, він може зашкодити всьому організму. Не варто рік-два страждати від болю. За такий час можна втратити професію, кваліфікацію, роботу. До того ж, тривале лікування з приводу такого болю в санаторних умовах, традиційними і нетрадиційними методами «з'їсть» величезні гроші. Тож хірургічний метод виявляється найдешевшим.

Часом пацієнти вимагають лікування «суперсучасними», на їхню думку, методами. Між тим і лазерне, і плазматичне видалення диска, і ендоскопічне видалення гриж міжхребцевих дисків провідними медиками світу визнані малоефективними і через те не мають широкого застосування в розвинутих країнах, на відміну від втручань під операційним мікроскопом. З одного боку, це буквально 10-хвилинна операція; з іншого - вона результативна лише за умови повного обладнання клініки сучасними операційним мікроскопом та наркозно-дихальною апаратурою, інструментами, рентген-технікою. Переконаний: у XXI ст. втручання з приводу гриж міжхребцевих дисків потрібно виконувати тільки під операційним мікроскопом. Якщо традиційна хірургія дає одужання в 40 відсотках випадків, то мікрохірургічний метод - в 80. Тривалість операції зменшується в 6-12 разів і складає 10-15 хв. Це найбезпечніший, найефективніший, найшвидший метод хірургічного втручання. Мені випала честь першому в Україні ще в 1993 році провести цю операцію. Застосовуємо конвеєрний метод: на одному столі за день від 5 до 10 операцій. Уже на 2-3 день хворий може бути виписаний додому без будь-яких корсетів. За півроку бережного режиму людина знову приступає до виконання своїх звичних обов'язків.

Маємо найбільший в Україні досвід виконання таких втручань, а кількість прооперованих сягає багатьох тисяч. Мікрохірургічне втручання показане пацієнтам підліткового та похилого віку, хворим з надмірною вагою, а також тим, хто оперуватиметься повторно.

Повернутися у розділ